Ga naar hoofdinhoud

Sjaak Smetsers

harmonische beelden

Sjaak Smetsers slaagt er in om fysieke kenmerken van mens en dier samen te voegen tot een geheel waardoor een nieuw wezen lijkt te ontstaan. Fantasierijke wezens met surrealistische kenmerken maar die vooral heel toegankelijk zijn. Ze staan op benen die realistisch zijn weergegeven, maar armen of vleugels ontbreken. De kop neemt ogenschijnlijk de gedaante van een vogel aan, maar feitelijk zijn het twee gezichten die je van de zijkanten aanstaren. 

En daarmee raakt hij de kern van het menselijk bestaan dat hij in zijn beelden tot uitdrukking wil brengen. Ieder mens kan – afhankelijk van de situatie – zich op verschillende manieren manifesteren. Het is als de twee kanten van één en dezelfde medaille. Mensen hebben lichte en duistere kanten, ervaren lief en leed, voorspoed en tegenspoed, vreugde en verdriet.

In zijn beelden streeft hij ernaar die twee verschillende kanten tot harmonie te brengen.

Die drang om tot harmonie te komen komt ook tot uitdrukking in zijn materiaalgebruik. Metalen en glas worden samengevoegd alsof het geen tegenstrijdige materialen zouden zijn.

In zijn beelden neemt het glas een bijzonder plaats in. Verschillende lagen glas zijn samengevoegd nadat ze zijn voorzien van kleur. Door lichtinval – en afhankelijk van de kijkhoek – ontstaat er een fraai en wisselend kleurenspel. Het versterkt de levendigheid van zijn beelden.

Sjaak Smetsers past voor de bewerking van het glas een breed scala aan technieken toe. Zowel koude, warme en hete technieken worden gebruikt bij de creatie van de unieke glaskunstwerken. 

Koude technieken zijn bijvoorbeeld het snijden, knippen, slijpen, zagen, laseren, vergruizen van glas. Tiffany en Glas-in-lood zijn voorbeelden van koude technieken, maar ook Appliqué ofwel het verlijmen van glas.

Bij warme technieken, zoals het glasfusen, brandschilderen en emailleren, wordt het glas bewerkt op temperaturen die liggen tussen circa 650 – 850 graden Celsius,

Hete glastechnieken zijn technieken waarbij ook echt geblazen kan worden. De temperaturen liggen dan rond de 1050 – 1450 graden Celsius. Er zijn twee soorten glasblazen: glasblazen aan de blaaspijp en glasblazen aan de brander (flameworking). Deze technieken kunnen worden gecombineerd met een andere techniek: zandgieten. 

Uit de kunst

Deze kunstenaars zijn ‘thuis’ bij galerie het moment

Het Moment toont een uitgebalanceerde selectie van een aantal vaste kunstenaars. De overeenkomst: hedendaags realisme. Binnen dat genre beperkt Galerie het Moment zich niet tot schilderijen, tekeningen of beelden. Alles wat ‘prettig prikkelt’ verdient een plek in de Poststraat van Zierikzee. De werken wisselen regelmatig, zo blijft Galerie het Moment bij ieder bezoek verrassen. U bent er van harte welkom!

Galerie het Moment

Welkom in Zierikzee

De galerie is gevestigd in het centrum van de monumentenstad Zierikzee op het voormalige eiland Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland. Het pittoreske stadje is goed bereikbaar en heeft uitmuntende gratis parkeervoorzieningen aan de rand van het historische centrum.

Contact
Galerie het Moment

Theo Metaal
Poststraat 28
4301 AD Zierikzee

Back To Top