Ga naar hoofdinhoud

Geert van der Pol

spiegels van de ziel

Geert van der Pol(1962) studeerde achtereenvolgens aan St. Joost in Breda, vrije grafiek in Den Bosch en studeerde in 1990 af aan de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem, richting vrije kunst.

“Mensenlijk ogen zijn de spiegel van hun ziel, net als water van een meer, de ziel van het landschap weerspiegeld. In zijn werk zoekt hij naar die innerlijke schoonheid en laat dat tot uiting komen in compositie en kleurgebruik.

In zijn vrouwentekeningen benadrukt hij die nabijheid door ze het gehele beeldvlak te laten beslaan. Meestal niet ten voeten uit. Het werk straalt mede door de houding, het gebaar en kleurgebruik een hoge mate van intimiteit uit. tHij trek de beschouwer even de belevingswereld van de afgebeelde vrouw in. Het laat de beschouwer dan wel bedrukt, dan wel verrukt achter.

Zijn impressionistische landschappen hebben door compositie en kleurgebruik dezelfde intieme, symbolische verstilling. Ook hier is de schoonheid niet geheel gevaarloos. Of de landschappen zijn beklemmend of ze verblijden.”

Binnen de schilderkunst leidde het symbolisme tot een bewuster en nadrukkelijker gebruik van kleuren als uitdrukkingsmiddel van emotie, en daarmee van de eigen werkelijkheid. Hetzelfde geldt voor lijnen en vormen, die niet meer precies conform de realiteit hoefden te zijn. Vaak zochten symbolistische kunstenaars inspiratie bij primitieve culturen, zoals Paul Gauguin, die de emotionele benadering van de kunst hoger stelde dan de intellectuele. Als uitdrukkingsvorm gebruikte hij vooral ongemengde kleuren en vereenvoudigde, donker omlijnde vormen. Hij moedigde zijn navolgers aan vooral “uit het hoofd” te schilderen en de verbeelding te laten werken omdat in emoties meer betekenis en symboliek verscholen zou zijn dan in natuurlijke vormen

Geert van der Pol, een veelzijdig beeldend kunstenaar: schilder, beeldhouwer, tekenaar en graficus.

Zijn werk is niet fysiek in de galerie aanwezig

Uit de kunst

Deze kunstenaars zijn ‘thuis’ bij galerie het moment

Het Moment toont een uitgebalanceerde selectie van een aantal vaste kunstenaars. De overeenkomst: hedendaags realisme. Binnen dat genre beperkt Galerie het Moment zich niet tot schilderijen, tekeningen of beelden. Alles wat ‘prettig prikkelt’ verdient een plek in de Poststraat van Zierikzee. De werken wisselen regelmatig, zo blijft Galerie het Moment bij ieder bezoek verrassen. U bent er van harte welkom!

Galerie het Moment

Welkom in Zierikzee

De galerie is gevestigd in het centrum van de monumentenstad Zierikzee op het voormalige eiland Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland. Het pittoreske stadje is goed bereikbaar en heeft uitmuntende gratis parkeervoorzieningen aan de rand van het historische centrum.

Contact
Galerie het Moment

Theo Metaal
Poststraat 28
4301 AD Zierikzee

Back To Top